Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka warzywna to pomysł na szybki i pożywny obiad. Składa się ze składników, które w sezonie wiosenno-letnim znajdują się chyba w każdej domowej lodówce. Dużą zaletą tego dania jest możliwość niemal dowolnej modyfikacji składników. Warzywa można zmienić na ulubione lub takie, które są obecnie najlepiej dostępne. Boczek, choć dodaje ciekawego i nieco słonego smaku, można pominąć. Całość przygotowuje się zaskakująco szybko i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Pierogi z grzybami i kapustą to tradycyjne danie kuchni polskiej, idealne na...
Odsłon: 118
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 417
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 420
Pierogi z grzybami i kapustą to tradycyjne danie kuchni polskiej, idealne na...
Odsłon: 118
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 417
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 420
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj do niecałkowitej miękkości. Ostudź i pokrój w cienkie plasterki. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój ją, razem z pomidorem i cukinią w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim warstwowo plasterki ziemniaków. Wsyp resztę pokrojonych warzyw i drobno posiekaną natkę pietruszki.
W osobnej miseczce rozbełtaj jajka. Dodaj śmietanę, pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym w ten sposób sosem zalej warzywa. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp nim równomiernie zapiekankę. Boczek pokrój w niewielką kostkę i przesmaż na patelni do wytopienia tłuszczu. Rozłóż go równomiernie na warstwie sera.
Naczynie żaroodporne pod przykryciem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza. Zapiekaj przez ok. 25 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez 5 minut do zrumienienia sera. Zapiekankę warzywną podawaj na ciepło, udekorowaną listkami natki pietruszki.