Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojska zapiekanka warzywna to pomysł na szybki i pożywny obiad. Składa się ze składników, które w sezonie wiosenno-letnim znajdują się chyba w każdej domowej lodówce. Dużą zaletą tego dania jest możliwość niemal dowolnej modyfikacji składników. Warzywa można zmienić na ulubione lub takie, które są obecnie najlepiej dostępne. Dzięki temu zrobisz prostą zapiekankę nawet zimą. Całość przygotowuje się zaskakująco szybko i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Miękkie ziemniaki, podsmażony boczek i warzywa zatopione w delikatnym sosie śmietanowo-jajecznym tworzą proste, ale jednocześnie pyszne połączenie. Całość zapieczona jest pod warstwą żółtego sera. Dzięki temu zapiekanka warzywna z piekarnika jest chrupiąca z zewnątrz i kremowa w środku. Do tego świetnie prezentuje się na stole przy rodzinnych spotkaniach. Wystarczy ten jeden przepis na danie główne, aby zaspokoić głód najbliższych w ramach obiadu lub ciepłej kolacji.
Przepis na swojską zapiekankę nie wymaga wielu składników. Do tego sos nie wymaga wcześniejszego gotowania i specjalnego przygotowania. Wystarczy dobrze wymieszać śmietanę z jajkami, a następnie je doprawić.
Przygotowanie zapiekanki warzywnej rozpocznij od ugotowania ziemniaków. Pamiętaj, aby ich nie rozgotować. Powinny być lekko twarde, ale nie surowe. Dzięki temu nie rozpadną się podczas zapiekania, a także nie będą twarde. Po ostudzeniu, pokrój je w plasterki o grubości około pół centymetra. Kolejna kwestia to dobór warzyw. Papryka, cukinia i pomidory to trio, które świetnie się razem komponuje – są soczyste, ale nie wodniste. Jeśli chcesz zrobić wrażenie wizualne, pokrój składniki na równej części kawałki.
Sos śmietanowo-jajeczny to spoiwo całego dania. Właśnie dlatego ważne jest, aby dokładnie go wymieszać. Użyj do tego trzepaczki albo miksera na niskich obrotach. Mieszaj tak długo aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Do doprawienia wystarczy sól i pieprz. Przed pieczeniem, nasmaruj naczynie żaroodporne masłem albo ewentualnie olejem. Dzięki temu składniki nie będą przywierać do dna i boków.
Najpierw ułóż ziemniaki, a dopiero potem wysyp równomiernie pokrojone pomidory, papryki i cukinię. Wylewając sos na warzywa, postaraj się równomiernie pokryć całość, aby każda warstwa zapiekła się z lekkim kremowym wnętrzem. Ser żółty najlepiej zetrzeć na grubych oczkach – wtedy roztopi się apetycznie i utworzy złocistą, lekko chrupiącą warstwę na wierzchu. Możesz użyć klasycznego sera typu gouda, edamskiego, albo nieco bardziej wyrazistego, np. cheddara. Po wierzchu warto rozłożyć podsmażony boczek – wcześniej pokrojony w drobną kostkę i dobrze wytopiony. Dzięki temu nie tylko nie będzie surowy, ale również doda zapiekance intensywnego, wędzonego aromatu.
W trakcie pieczenia dobrze jest najpierw przykryć zapiekankę, aby warzywa i ziemniaki zmiękły. W 190 stopniach Celsjusza i w ciągu 25 minutach również sos dobrze się zetnie. Na ostatnie 5 minut zdejmij pokrywkę. Pozwoli to na zarumienienie się boczku i sera.
Jeśli chcesz, aby swojska zapiekanka warzywna z serem była jeszcze bardziej treściwa, dodaj do niej mięso mielone. Podsmaż je wcześniej z cebulką i dobrze dopraw solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i czosnkiem granulowanym. Świetnie sprawdzi się także kawałek filetów z kurczaka. Mogą być wcześniej upieczone albo usmażone. To dobry pomysł, aby wykorzystać resztki z obiadu czy kolacji.
A może chcesz sięgnąć po bogatszą wersję zapiekanki z warzywami? Wybierz do niej podsmażone pieczarki, kukurydzę, zielony groszek albo cebulę. Dla tych, którzy lubią bardziej wyraziste smaki, proponujemy dorzucić trochę czosnku, suszone pomidory, oliwki, kapary albo odrobinę pikantnej papryczki chili. Jeśli chcesz przygotować wersję bez mięsa, możesz pominąć boczek albo zobaczyć nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną bez mięsa.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 33
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 66
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 102
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 33
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 66
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 102
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj do niecałkowitej miękkości. Ostudź i pokrój w cienkie plasterki. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój ją, razem z pomidorem i cukinią w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim warstwowo plasterki ziemniaków. Wsyp resztę pokrojonych warzyw i drobno posiekaną natkę pietruszki.
W osobnej miseczce rozbełtaj jajka. Dodaj śmietanę, pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym w ten sposób sosem zalej warzywa. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp nim równomiernie zapiekankę. Boczek pokrój w niewielką kostkę i przesmaż na patelni do wytopienia tłuszczu. Rozłóż go równomiernie na warstwie sera.
Naczynie żaroodporne pod przykryciem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza. Zapiekaj przez ok. 25 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez 5 minut do zrumienienia sera. Zapiekankę warzywną podawaj na ciepło, udekorowaną listkami natki pietruszki.